Geschiedenis Astrologie: Egyptische Astrologie

Hier werden de sterrenbeelden uitgevonden en gedefinieerd.
 
image In astrologenland gaat het fabeltje rond dat de astrologie uit Egypte komt, maar dat is bezijden de waarheid. Wel is het zo dat de namen voor de tekens van de Dierenriem met de hoogste mate van waarschijnlijkheid uit Egypte afkomstig zijn. Ik schreef daar een apart artikel over. En wie het ontstaan van die naamgeving goed tot zich laat doordringen , heeft ook in een klap de basis van de betekenis van de sterrenbeelden begrepen. Hoe het ook zij: de eerste horoscopen in Egypte werden pas geintroduceerd in de eerste eeuw voor Christus.

Mythe: astrologie komt uit Egypte

Het fabeltje dat astrologie is uitgevonden in Egypte is in de wereld gebracht door de Grieken en op schrift gesteld door de Romein Diodorus omstreeks 59v Chr. Wel kunnen de volgende feiten worden vastgesteld: de oude Pharao's hadden goed begrepen dat ze hun macht een zeer stevig fundament gaven als ze zichzelf gelijk gingen stellen aan de hemellichamen. De grote pyramide werd ook helemaal gebouwd in relatie tot de zon en Pharao Echnathon [ ong 1350 vChr] creeerde de eerste monotheistische godsdienst: de godsdienst die draaide om Aton: de zonneschijf. Kijk naar zijn naam en je ziet hoe belangeloos deze man was.


 

De kalender van Egypte

Deze is gebaseerd op het gedrag van de Nijl: de overstromingen en droogval van de Nijl bepaalde immers het agriculturele jaar.

De Egyptenaren kenden 3 seizoenen van elk 120 dagen met 5 ingevoegde dagen. Uit de bronnen kan niet worden opgemaakt wanneer exact tussen 4200 en 2800 vChr deze kalender werd ingevoerd. Ook deze kalender was gebaseerd op rijzen van de vaste sterren, en wel met name Sirius, want die kondigde het jaarlijkse overstromingsseizoen van de Nijl aan.

Primitieve wiskunde

In vergelijking tot Mesopotamie was de wiskunde van de Egyptenaren primitief; dit is dan ook de belangrijkste reden waarom de astrologie niet uit Egypte kan komen. De Egyptenaren waren niet zozeer geinteresseerd in exactheid en empirie.

Hoe ging het verder?Wie geinteresseerd is, kan de rest van dit artikel bij me opvragen. Liefst met een fatsoenlijke motivatie.