Astrologie in Mesopotamie

Irak de christelijk joodse bron.
 
image Astrologie in het land tussen Eufraat en Tigris, Mesopotamie, het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van de astrologie tussen - 2000 en het jaar 0. Ongeveer 4000 vChr ontstonden de eerste steden van de Sumeriers, maar eenheid kwam omstreeks 1830 vChr met het eerste Babylonische Keizerrijk onder de bekende Hammurabi en omstreeks 1000 vChr waren de Assyriers de baas in Babylon. Maar aan dit rijk kwam een eind door het tweede babylonische rijk, waarvan de bekendste heerser Nebucadnezar was. Van 538 - 531 v Chr werd dit rijk weer veroverd door de Perzen, de huidige Iraniers dus. In ieder van de opeenvolgende rijken kwam de astrologie stapsgewijs op een hoger plan, terwijl de definitieve doorbraak kwam na de verovering door Alexander de Grote in 331, toen Babylon werd gemengd met de Griekse cultuur. Daar ontstond in feite de moderne astrologie.


 

David: de grootste Astroloog uit die tijd

Astrologie in de bijbel: De profeet David die aanvankelijk Nebucadnezar diende was de beroemdste astroloog uit die tijd. Later was Cyrus de Pers zijn meester, tenminste als we het boek Daniel uit de bijbel dat 300 jaar later ontstond - de Bijbel heeft er een patent op om heel lang achteraf met zijn verhaal te komen - mogen geloven. Tja, waar zijn nu al die orthodoxe Christenen met hun astrologen-haat? En wat hebben ze toch tegen astrologie?

De cosmologie van Mesopotamie is in essentie dat wat beschreven staat in boek Genesis. Het universum bestond uit water boven en onder de aarde, en zelfs in die tijd al bestond er een sterk vermoeden dat de aarde niet plat maar bolvormig was. Men leidt dit af uit de aanwezigheid van Pythagoras in Babylon die daarvan overtuigd was.

Planeetgoden

Om ongeveer 2000 vChr werden de volgende planeetgoden vereerd:
 • Sin: de maan
 • Shamash: de zon
 • Ishtar: Venus
 • Nergal: Mars
 • Marduk : Jupiter
 • Ninurta: Saturnus

  Ofschoon weinig over deze cultuur geboekstaafd is is wel zeker dat voorspellen een van de bezetenheden toentertijd was en dat de wiskunde het niveau had van de wiskunde in de 17e eeuw in West-Europa. Dus: combineer de waarneming van de hemel met de bezetenheid om te voorspellen en voila daar is dan de astrologie. De eerste tekst die astrologisch van aard is laat deze combinatie mooi zien. Ik citeerde hem in de inleiding: het Venus tabletje dus. Venus wordt daar voorgesteld als benevolente kracht: astrologen houden dat nog steeds vol. Niks origineel, niks empirisch onderzoek: gewoon nazeggen: DE kracht van de gemiddelde astroloog. Het venustabletje komt uit de bibliotheek van koning Assurbanipal: 696 - 626 vC.

  Dit soort astrologie is gebaseerd op de opkomst en neergang van planeten aan de horizon en houdt zich uitsluitend bezig met voorspellingen voor het hele land en de koning. Het is dus wat tegenwoordig genoemd wordt mundaan-astrologie. De bibliotheek van Assurbanipal bevatte ook de eerste sterrencatalogus, genoemd Mul Apin uit omstreeks 687 vChr.

  De eerste Zodiak  Er is een verschil tussen sterrenbeelden [ de Zodiak ], gefantaseerde beelden, '''

  Wie geinteresseerd is, kan de rest van dit artikel bij me opvragen. Liefst met een fatsoenlijke motivatie.

 •