Romeinse Astrologie van -200 tot 500

kermis en bedrog of diepgaand en serieus?
 
image

In Rome was voorspellen lang de gewoonte voor de astrologie in de tweede eeuw vChr. bekend werd in Italie. Direct werd deze nieuwe kennis toegepast op alles wat bewoog in Rome en omstreken: de politiek, de religie en alle aspecten van het dagelijks leven.

De kermisastrologie van de would be waarzeggers met hun beweerde grote gaven zoals die nu overal met veel geweld en een graai in de buidel van alle luie gelovigen wordt gepraktiseerd, stamt uit de romeinse tijd. Deze vorm wordt ook naarstig besproken en van commentaar voorzien op alle fora en niet te vergeten op de kruisvaarders van de stichting skepsis met hun bekeerde astrologen. Zie De astrologie van skepsis

Ook het verzet van de heersende autoriteit tegen astrologie stamt uit Rome. De machthebbers moesten er niet veel van hebben en de Pythagoreers werden dan ook verbannen. De stoicijnen die wat minder aan de weg timmerden in dit opzicht mochten dan weer blijven.

De mare gaat dat een slaaf [ Antiochus ] in de -2e eeuw astrologie naar Rome heeft gebracht. Het publiek omarmde de nieuwe leer met graagte, net als iedere vorm van kermis-voorspellerij ook tegenwoordig nog. En de eerste verbanning van astrologen vond plaats in -139. Ennius [ -239 - -169 ] is de eerste voorloper van ons skepsisgilde die op schrift te vinden is. Maar ook Cato waarschuwde [ -149 ] tegen de invloed van de Chaldeeers, zoals astrologen genoemd werden.


 

Posidonius en Manilius

De eerste grote romeinse astroloog Nigidius Figulus, was leerling van Posididonius, die de leringen van Mesopotamie en Griekenland verbond met de gewone romeinse opvattingen over leven en religie. Maar ook Cicero behoorde tot zijn kring.

Een werk van hoge kwaliteit werd geschreven door Manilius [ -48 - 20 ] onder de naam Astronomica in het jaar 14. Het trok direct\de aandacht van de machthebbers dit keer en Mark Antonius en Octavianus, de latere keizer Augustus, gebruikten astrologie om hun oorlogen te kunnen voeren. Keizer Augustus liet zelfs munten slaan met aan de ene kant de Maan en de andere kant de glyfe van Steenbok. Latere keizers lieten dan weer de astorolgen vermoorden die hen van advies hadden gediend. Dat alles in overeenstemming met de vox populi die nu eenmaal anti was. Kortom: e is sindsdien weinig veranderd en de romeinen hebben het dubbelhartige klimaat ten aanzien van astrologie bepaald.

Hoe ging het verder?Wie geinteresseerd is, kan de rest van dit artikel bij me opvragen. Liefst met een fatsoenlijke motivatie.